Vi firade nyårsafton på landet med J och J precis som vi brukar göra, och precis som vanligt fick vi till en bra blandning på maten. Några rätter kom från Mathias Dahlgrens kokbok Rutabaga, men mitt bidrag var en rätt som jag åt för några månader sedan på Mr P. Friterad och krossad potatis med tryffelmajonnäs, havssalt, färsk rosmarin och ett berg av riven Gruyère. Hello, little friend!

Jag har inte haft något exakt recept utan gått på det jag kom ihåg från den (något dimmiga…) kvällen på Mr P, men oavsett om det är nära originalet eller inte vågar jag påstå att det här var löjigt gott.

Friterad potatis, tryffelmajo och Gruyère

Jag använde mandelpotatis, ungefär 3-4 relativt små potatisar per person. Koka potatisarna tills de är mjuka. Gör en majonnäs (eller köp färdig – Hellmans är god!) och smaksätt med tryffelsalt, alternativt några droppar tryffelolja. Värm oljan till 180 grader och fritera några potatisar åt gången tills de fått fin, gyllene färg. Låt rinna av på papper och krossa lätt och försiktigt med något tungt och platt. Lägg på tallrik, spritsa över majonnäs och riv över ett tjockt lager Gruyère. Strö över havssalt, färsk rosmarin och nymald svartpeppar.