Under 2021 har jag knappt använt kameran. Eller provat speciellt många nya recept. Eller skrivit. Det är en dålig kombination när man som jag tycker om att dokumentera. Det har varit ett år med mycket jobb, lite ork, tråkigheter och pandemitrötthet. Snart nytt år och nya tag, men först en nyårslista för 2021.

Har jag några guldkorn från 2021?

Vanligtvis brukar det största guldkornet vara en dag från semestern, men inte det här året. Kanske det istället får bli påsken, för det var en stor lycka att kunna ha en liten utomhusmiddag med gamla vänner vi inte hade träffat på länge. Vi installerade dessutom vår vedeldade utomhusugn Faster Greta och invigde den nya uteplatsen. I oktober var jag, Calle och Viktor i Köpenhamn – det första besöket efter nästan två års avhållsamhet och det var snudd på surrealistiskt.

I matväg då?

Även förra året klagade jag på avsaknaden av inspiration, men jag kan inte annat än att säga att det har varit ett tråkigt år matmässigt. Visst har vi lagat en hel del gott, men jag har många, många gånger känt att mat – speciellt den vi lagar på vardagarna – har varit tråkig. Roligast har dock varit att vi bekantat oss med vår vedeldade uteugn Greta, och så har ju jag börjat lära mig att vara lite äventyrlig även på den vanliga grillen. Annars har året mest kretsat kring drinkar… Calle har blandat så mycket gott att jag knappt vet vart jag ska börja.

Årets drink, vilken är det?

Naked and famous, alla kategorier.

Årets vin?

Måste nog blir allt från Frank Cornelissen och Arianna Occhipinti.

Har du upptäckt någon ny smak det här året?

Om färdiga snabbnudlar från asiatiska livsmedelsbutiken räknas som en smak, så ja…

Hur gick det med eventuella nyårslöften?

Jag skulle bli bättre på att äta bättre lunch hemma. Gick sådär.

Till nästa år då? Några nya planer i matväg?

Jag skulle vilja träffa mitt lilla matbloggsgäng (MBT) lite oftare, och åter hitta glädjen i att laga mat, ha lite roligare luncher och, om pandemin tillåter, fortsätta gå ut och äta med min lilla familj.

Vad ska ni äta på nyår?

En salig blandning av en massa smårätter – bland annat friterad och krossade potatisar med tryffelcrème, rosmarinsalt och fint riven Gruyère, glödbakade morötter och någon auberginehistoria som jag inte riktigt kommer ihåg just nu. Blir nog bra.