Nu var det ett tag sedan jag lagade den här rätten för det var i början av sommaren när hela semestern låg framför oss och bubbel kunde drickas på vår nya uteplats. Those were the days. Men oj, vad gott det här var. En korsikansk klassiker! Bor du i Göteborg hittar du ost från Korsika på Hildas i Saluhallen.

Receptet kommer från Ainsley Harriott, en brittisk kock vars programserier går på tv-kanalen Godare (som jag alltid passar på att titta på när jag är hos mamma och pappa eftersom vi inte har den kanalen här hemma i stan).

Aubergine a la Bonifacienne

4 portioner

4 auberginer

200 ml mjölk

150 g vitt bröd, dygnsgammalt

200 g fint riven Brocciu (korsikansk ost) eller annan smakrik ost

1 vitlöksklyfta, riven

1 ägg, uppvispat

en nypa chiliflakes

50 g grovt hackade valnötter

8 basilikablad, grovt hackade

1 tsk Herbes de Provence

0,5 citron, zesten

2 msk olivolja

salt, nymald svartpeppar

Koka upp vatten i en stor gryta och låt det sedan sjuda. Lägg ner de hela auberginerna och låt de ligga där i 10 minuter. Häll av och låt svalna. Lägg brödet i en skål och häll över mjölken. När auberginerna är kalla nog att hantera – dela på längden och gröp försiktigt ut innanmätet med en sked. Lämna ungefär 5 mm från kanten så att auberginen håller sin form! Lägg aubergineskivorna på hushållspapper med snittytan nedan så att de vätskar av sig. Låt brödet rinna av om det finns någon mjölk kvar och krama ur det med händerna. Lägg i en stor skål tillsammans med aubergineköttet (hacka det grovt om det behövs), osten, vitlöken, ägget, chiliflakes, basilika, valnötter, Herbes de Provencekrydda och citronzest. Blanda ordentligt och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Ringa olivolja över aubergineskalen och fyll sedan med fyllningen och packa väl.

Värm upp olivolja i en stekpanna och lägg ner auberginen med snittytan nedåt. Stek i 5-6 minuter och försök att inte röra dem i stekpannan. Ta sedan en stekspade och vänd försiktigt dem och stek i 4-5 minuter till tills de har blivit gyllenbruna. Jag förberedde mina såhär långt och värmde sedan på i ugnen precis innan servering. Toppa med riven ost, färsk basilika och olivolja och servera med grönsallad och en kall sås på till exempel fet crème fraiche, riven vitlök, svartpeppar och fint riven parmesan.