Fredag! Den här veckan har Sigge varit hemma med oss eftersom han har haft en envis hosta, så vi har skrotat omkring här hemma – vissa dagar i pyjamas fram till eftermiddagen – och haft det riktigt mysigt. Ute har regnet öst ner så vi har har tänt ljus, vilat mitt på dagen och legat som två kryss i vår stora soffa. Underbart.

Idag är han piggare så imorgon åker vi till landet för att fira Calles födelsedag lite i förväg. Sist vi var där lagade vi en förrätt på saltbakade päron och burrata efter ett recept på Martin Nordins fina kokbok Eld, rök, grönt och det var fasligt gott! Vi följde inte receptet till punkt och pricka utan körde lite på känn, därav receptskissen.

Saltbakade päron

2 portioner som förrätt

Sätt ugnen på 200 grader. Fyll en ugnssäker form med grovt salt, ungefär till hälften. Stoppa ner 2 små päron och fyll upp med salt så att de är (nästan) helt täckta. Stoppa ner 4 vitlöksklyftor och lite färska örter – vi använde timjan och rosmarin. Vi hade ingen bra form där päronen gick att få helt täckta med salt så vi satte lite folie över istället och det funkade fint. Baka i ugnen i ungefär 45 minuter, kanske 1 timme tills päronen är alldeles brunskrumpna och mjuka. Ta upp från formen och borsta av så att allt överflödigt salt försvinner. Lägg en boll burrata i en djup tallrik, klyfta päronet och lägg bredvid. Toppa med nymald svartpeppar, en pepprig olivolja och citronzest.