Jag kan snöa in totalt på olika pastasorter, och barnen likaså. Clara (och Calle, faktiskt) föredrar spaghetti alla dagar i veckan, Sigge gillar penne och jag, jag har nyligen fallit för Rummos gnochetti (bara NAMNET!) som är ljuvliga. Vi åt dem med en enkel tomatsås med gröna oliver och de var perfekta eftersom såsen nästlade sig in ordentligt i pastan, vilket jag gillar.

Passata använder jag nästan aldrig – eller gjorde nästan aldrig, men det var ju otroligt gott! Bra stapelvara i skafferiet. Receptet kommer ursprungligen från Jamie Oliver.

Pasta med passata och gröna oliver

2 portioner

2 portioner pasta

1 stor vitlöksklyfta

1 glasflaska passata (vi använde Muttis)

1,5-2 dl gröna oliver (+spadet)

salt, nymald svartpeppar

olivolja att steka i

riven pecorino romano

färsk oregano

Koka pastan så al dente du vill ha den och gör under tiden tomatsåsen. Skiva vitlöken tunt och stek i rikligt med olivolja i en stor sauteuse. Rör runt så att den inte bränns vid. Tillsätt passatan och rör runt. Dela oliverna på hälften och blanda ner i såsen med lite av spadet. Smaka av med salt (men var försiktig – oliverna är ju salta…) och massor av nymald svartpeppar. Häll av pastan och spara lite av vattnet. Blanda ner pastan i såsen, häll ner lite vatten och blanda runt. Lägg upp på tallrik och toppa med pecorino romano och några blad färsk oregano.