Våra vänner brukar skoja om att jag alltid är så väldigt förberedd när de kommer på middag, och det stämmer för det mesta. Tyvärr är jag inte alls lika bra på att preppa när det gäller vardagsmaten, men så blev det ny termin och nya tag och helt plötsligt har vi nu TVÅ VECKOR I RAD lyckats preppa en del på söndagarna. Plötsligt händer det, osv. Jag har snokat runt hos vänner för att plocka upp bra tips, och en sak jag har tagit med mig är att handla inför veckans middagar på söndagen. Mycket bra, så check på den. En annan sak är att göra en stor veckosallad som sen kan stå i kylskåpet och plockas fram både till lunch och/eller middag. GENIALT. Check på den med. I söndags förberedde jag dessutom en broccoli- och ädelostpaj som har ätit till lunch – perfekt eftersom veckan har varit… intensiv.

Min veckosallad är alltid kålbaserad (TÄNK om jag ska våga mig på att göra kimchi också snart?) och inte speciellt märkvärdig, men alldeles ljuvligt god i all sin enkelhet.

Veckosalladen just nu

Jag föredrar spets- eller vitkål, just nu är ju sommarvitkålen underbart god. För en gångs skull plockar jag fram min matberedare och använder den för att riva kålen (och har du inte en matberedare är ju mandolin eller kniv precis lika bra). Lägg den rivna kålen i en bunke och dressa med olja (oliv- eller rapsolja) och vinäger (helst vitvins- eller äppelcidervinäger) och salt och väldigt mycket nymald svartpeppar. Jag har gärna även i persillade. Blanda ordentligt så att all kål blir täckt, döna ner i en stor burk och ställ in i kylskåpet.