Många hävdar ju att sommaren varar (minst) augusti ut men nej. Inte för mig. Även om det är varmt och soligt är det något annat, något mitt emellan sommarens bekymmersfria semesterdagar och höstens rutinstyrda jobbdagar. För mig finns det ett tydligt slut på det ena och en tydlig början på det andra och det är så enkelt som att jag vaknar en morgon och känner att ok, det här var kul och så men jag längtar efter det där andra. Tack sommaren, sol, salta bad, sena kvällar, drinkar, simskola och allt där emellan. Det var fint.


Men, för er som vill hålla fast vid sommaren ett tag till har jag ett toppenrecept. Blunda, ta en tugga och låtsas att det är midsommar, det kommer funka! Lovar. Vi åt nämligen det här på just midsommarafton och det var allt man kan önska på en tallrik. Inspirationen kommer från ett nummer av Buffé.

Ugnsbakad potatis, brynt smör, gräddfil

4 portioner
1 kg potatis (kanske strax under beroende på hur stora de är, jag föredrar helt klart någon mindre variant)olivoljahavssalt, nymald svartpeppar100 g smör2 dl gräddfil2 dl krossade potatischips3 msk fint skuren gräslök
Vi körde våra potatis i vår vedeldade uteugn där temperaturen varierar något, men kör på 225 grader. Ibland höjer jag temperaturen i ugnen mot slutet av gräddningstiden så att potatisen får lite krispig yta, det är himla gott. Lägg de skrubbade potatisarna på en plåt och strö över olivolja och havssalt och blanda runt så att alla potatisar är täckta med olja. Baka i ugnen i 25-40 minuter beroende på ugn och storlek på potatisen. Bryn smöret och ställ åt sidan. Lägg potisarna på ett stort fat, klicka över gräddfilen, ringla över det brynta smöret och toppa med fint hackad gräslök och potatischipskross.