Jag, Calle och Sigge har mellanlandat i stan, Clara är hos en kompis och leker. Imorgon åker vi en sväng till Skåne, sen upp till landet igen, sen stan. Tvätta, packa om, andas. #semester

Det har vart varmt det senaste och jag har inte orkat laga allt jag har tänkt göra den här sommaren, men kanske värmen håller i sig ett tag till så vi kan äta den här goda soppan en gång till. Jag hade med den på vår MBT-reunion och den var magisk. Smakar ungefär som en gazpacho fast är lite mer fyllig. Receptet kommer från Allt om Mat.

Kall soppa med rostade grönsaker
4 portioner

1 kg kvisttomater
2 röda paprikor
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja (+3 msk)
1 röd chli
1 msk grönsaksfond
3 msk rödvinsvinäger
1 tsk strösocker
5 dl kallt vatten
salt, nymald svartpeppar
1 kruka basilika
1 dl olivolja
salt

Sätt ugnen på 225 grader. Dela tomaterna, (den skalade) rödlöken och paprikorna i stora klyftor och skala vitlöksklyftorna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper (lägg paprikorna med skalsidan uppåt) och ringla över 2 msk olivolja. Rosta i övre delen av ugnen i 30-45 minuter tills grönsakerna är mjuka och paprikan fått ordentligt med färg på skalet. Ta ut och lägg paprikan i en plastpåse i några minuter så är deet enkla att dra loss skalet när den har svalnat något. Låt grönsakerna kallna och mixa ordentligt med vatten, fond, chili, vinäger, olja och socker. Späd med lite vatten i taget. Mixa basilika och olja hastigt med mixerstav och smaka av med salt. Jag lät min soppa stå i kylen tills vi skulle äta och då tjockade den till sig ganska mycket och hade därför i ännu lite mer vatten precis innan vi skulle äta. Ringla över basilikaoljan precis innan servering (och skippa inte den för allt i världen).