Den här veckan är min sista vecka innan jag går på fem veckors semester. Hur den har börjat? Ganska lugnt, faktiskt! Clara har spenderat kvällen hos sina kusiner, jag har hunnit med ett långt cykelpass och nu ligger jag på soffan och tittar på fotboll med ena ögat och kollar på datorn med andra. Imorgon ska jag på efterlängtad MBT i Vasaparken – den första på evigheter faktiskt – och jag letar recept och funderar på vad jag ska ta med mig. Återkommer i frågan.

När vi var hos mamma och pappa för några veckor sedan grillade vi svampshawarma som vi åt i pitabröd med grönsaker och tzatziki. Hallelulja vad gott! Prova det här, hörni.

Svampshawarma

4 portioner

800 g svamp (typ portabello eller ostronskivling)

2 vitlöksklyftor

2 msk citronjuice

1 tsk nymald svartpeppar

1 tsk spiskummin

1 tsk rökt paprikapulver

1 tsk mald chipotlechili

1 msk rapsolja

4 msk japansk soja

2 msk honung

Ansa svampen och bryt i mindre bitar (om du använder en större svamp – vi använde skogschampinjoner). Lägg i en stor bunke. Skala och finhacka vitlöken och mortla tillsammans med citronjuice, svartpeppar och de torra kryddorna tills du har en paste. Blanda i rapsolja, soja och honung och häll över svampen och blanda ordentligt. Låt marinera i minst 2 timmar och blanda runt lite då och då. Trä svampen på metallspett och grilla runtom tills de fått färg. Pensla gärna med den överblivna marinaden under tiden som de grillas.