För att undkomma eventuella katastroflägen i sommar när man ska ha inspiration nog till att komma på lunch prick varje dag har vi gjort en plan. Bibbi har bakat paj och lagt i frysen (perfekt att ha med sig när vi ska ut med båten dessutom) och jag har fått tips om att alltid ha kokt potatis i kylen. Otroligt smart säger jag, för en sallad med kall potatis är en av mina favoritluncher. I lördags åt vi en variant av klassikern Salade niçoise som i originalversion innehåller tonfisk. I vår var det istället svarta façon grecque-oliver och stora cocktailkapris.

Vi hade en bit bröd till för att skopa upp men jag tycker att salladen bär sig fint även utan tillbehör. Hej, sommarlunch!

Salade niçoise

4 portioner, på ett ungefär

1 romansalladshuvud

1 rödlök, tunt skivad

1 stor näve svarta oliver, halverade

1 stor näve cocktailkapris, halverade

300 g gröna bönor, lätt kokta

1 stor näve blandade tomater, delade

6 potatisar, klyftade

2-3 kokta ägg, delade

0,5 dl olivolja

2 msk rödvins- eller vitvinsvinäger

dijonsenap efter smak och tyckte

1 riven vitlöksklyfta

salt, nymald svartpeppar

en gnutta flytande honung

Koka potatisen, bönorna och äggen redan på morgonen så har du de redo i kylen när det är dags för lunch. Blanda allt till dressingen och ställ åt sidan. Riv salladen i mindre bitar och lägg på ett stort fat. Toppa med resten av ingredienserna och ringla över salladsdressingen.