För några helger sedan grillade vi en hel rotselleri på indirekt värme. Magiskt. Den hade kanske kunnat gå lite längre till och med, om jag ska vara petig. Jag har köpt en kokbok som heter Eld, Rök, Grönt (rekommenderas!) och har fullkomligt gått bananas med grillen efter det. Till rotsellerin åt vi en örtkräm, stekta kantareller (som vi hittade i frysen!) och dukkah. Jättefin kombination!

Och hörni, snåla inte med dukkah, den är magisk!

Helgrillad rotselleri, örtkräm, dukkah

4 portioner

2 mindre rotsellerihuvuden

några endiveblad

2 msk vitvinsvinäger

salt

örtkräm

1 dl blandade örter (jag använde rosmarin, dill och timjan)

0,5 citron, saften

3 msk olivolja

1 dl crème fraiche

salt, nymald svartpeppar

dukkah

1 dl hasselnötter utan skal

8 macadamianötter

1 tsk korianderfrön

0,5 tsk hel spiskummin

1 tsk milt chilipulver

0,5 tsk torkad oregano

1 tsk salt

Lägg endivebladen (jag skivade dem tunt först) med lite salt och vinäger och låt stå tills servering. Lägg kol i halva grillen så att du får plats att rosta rotsellerin i indirekt värme senare. Tänd grillen, och när det brinner kraftigt lägger du sellerin på gallret så att det yttersta lagret bränns runtom. Lägg den sedan på sidan där det inte brinner och rosta på indirekt värme i 1,5-2 timmar tills rotsellerin känns mjuk när du trycker på skalet. Innertempen ska vara över 60 grader.

Mixa örter, citronsaft och olja med en stavmixer och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Häll örtmixen i en bunke och blanda försiktigt ned crème fraiche tills du har en illgrön kräm.

Ta upp endivebladen och låt rinna av på hushållspapper. Skala rotsellerin försiktigt (men låt lite skal vara kvar för det är det som är det gottiga) och dela i 4 klyftor. Klicka upp en generös sked örtkräm på tallrikarna, pudra över 2 matskedar dukkah och och två bitar selleri på varje. Toppa med endiveblad och ännu lite mer dukkah.