Vår uteugn Faster Greta har gått varm i helgen, och bland annat gjorde vi den här goda smördegspajen som toppades med parmesanfrangipane, sparris och tomater. Perfekt lunch med en god sallad (och ett glas rosé). Det är ju himla smidigt att göra paj på färdig pajdeg – perfekt sommarlunch tänker jag.

Receptet kommer från Svenska Dagbladet. Och man behöver ju inte toppa pajen med just sparris och tomater, ta vad som finns hemma (men skippa för allt i världen inte den salta frangipanen som man breder ut på smördegen för den är magisk).

Sparris- och tomatpaj på smördeg
6 portioner

400 g smördeg
125 g grön sparris
100 g röda och gula småtomater, halverade

Salt frangipane
100 g smör, rumstempererat2 pressade vitlöksklyftor2 ägg1 äggula till pensling35 g vetemjöl65 g mandelmjölminst 35 g parmesan, fint rivenVärm ugnen till 190 grader. Rulla ut smördeg på en bakplåtspappersklädd plåt och vik över 2 cm deg runt kanterna. Gör frangipanen genom att lägga det rumstempade smöret i en skål och vispa det lätt och fluffigt. Tillsätt vitlök och ägg, ett i taget, och en stor sked mjöl med varje ägg. Tillsätt resten av mjölet, mandelmjöl och parmesan och blanda väl. Använd en slickepott och bred ut frangipanen jämt över smördegen. Lägg på sparris (jag förstekte mina tills de var halvmjuka) och körsbärstomater. Blanda äggula med 1 tsk vatten och pensla kanten. Grädda i 40 minuter eller tills pajen fått en gyllene färg. Ringla eventuellt över balsamicokräm.