Ah, att natta Sigge alltså. Inte som för de som bara “nä men jag lägger barnet och så somnar hen på två minuter sen har jag hela kvällen själv” osv. Ni förstår, man lägger Sigge, vi snackar lite, sen börjar det. Evigheten. Han ska snurra runt, leka tittut, “kolla mamma, fluga!”, uttrycka sitt missnöje över att behöva sova, sjunga lite och leka med sin Pingù för att sedan bli knäpptyst så att man börjar få upp hoppet om att han somnat. Jag försöker smyga ut, dörren knarrar och någon sätter sig upp i sängen och viskar “mamma, vart skaaaa du”. Ok, då börjar vi om igen… Så fortsätter det tills han pang bom slockar och jag nöjt kan smyga ut och få en timme för mig själv innan jag själv går och lägger mig. Med det sagt ska jag kanske också tillägga att det där med att natta barn är något av det mysigaste som finns.

Snart är den där timmen för mig själv slut så låt oss prata vegetarisk Bolognese. Vi äter inte det superofta eftersom jag tycker att vegetarisk färs ofta kan bli ganska tråkig och lite för mjuk i en sådan här sås, men den här såsen blev väldigt god faktiskt. Vi åt den häromdagen med strangolapreti och ett berg av parmesan.

Receptet hittade jag hos Ganska Vego och det blir en gigantisk sats med Bolognese. Passa på att frysa in eller gör typ piroger.

Bolognese

4 portioner + matlådor en masse

3 morötter

1 stor gul lök

2 stjälkar selleri

3 vitlöksklyftor

850 g formbar färs, Anamma

olivolja att steka i

2 dl vitt vin

3 dl mjölk

2 burkar hela tomater på burk

4 msk tomatpuré

2 msk grönsaksfond

2 msk soja

salt, nymald svartpeppar

Finhacka morötter, lök, selleri och vitlök och lägg i en stor gryta med en stor skvätt olivolja och fräs på medelvärme i 5-10 minuter tills det mjuknat. Tillsätt ännu en skvätt olivolja och häll på färsen. Bryn den ordentligt så att den får färg och yta. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Tillsätt vinet och öka värmen något så att vinet kokar upp. Klipp tomaterna i bitar och rör ner tillsammans med mjölk, tomatpuré, grönsaksfond och soja. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Lägg på locket och låt puttra i minst en timme och rör runt lite då och då under tiden. Servera med pasta och häll eventuellt över lite kokvatten i såsen om den blir för tjock.