Den här dagen, alltså. Det har varit kallt. Det har regnat. Jag har frusit. Jag har frusit lite till. Vad ÄR det med vädret nu för tiden? Fan, det är maj. MAJ. Sluta bete dig som februari, vädret. I matväg har jag lagt sallader och sparris på hyllan och återgått till soppor, grytor och varma mackor. Som den här übergoda mackan med svamp, ricotta och pocherat ägg. Herregud, vad gott det här var! Helt galet.

Receptet kommer från Lisa Lemke och är från ett avsnitt av Tupp, Timjan och Tårta (eller är det Timjan, Tupp och Tårta?).

Macka med svamp, ricotta och pocherat ägg

4 portioner

4 ägg

2 liter vatten

2 msk ättiksprit, 12 procent

1 tsk salt

500 g blandad svamp

25 g smör

10 salviablad

salt, nymald svartpeppar

4 skivor surdegsbröd

250.g ricotta

en stor näve pecorino

Koka upp vatten och ättiksprit och 1 tsk salt. Ta av kastrullen från värmen så att vattnet endast sjuder. Sväng rung lite ättiksprit i en kopp och knäck sedan ner ägget i koppen. Stjälp ned ägget i kastrullen och låt sjuda i 3 minuter. Skaka lite på kastrullen så att ägget inte fastnar i botten. Ta upp ägget med hålslev och lägg upp på en tallrik (du kan pochera två ägg åt gången beroende på hur stor kastrull du har). Riv svampen i nitar och stek den gyllenbrun i rikligt med smör och strimlad salvia. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Stek brödet gyllenbrunt i smör. Bred ricotta på mackan, toppa med svamp och ett pocherat ägg per macka. Riv över peocirino och servera direkt.