Aprilväder, alltså. Igår sjutton grader och sol, idag fem grader, regn och blåst. Våren tog en tillfällig paus men är tillbaka snart igen (väl…). Vill ni lajva vårkänslor ändå kan ni göra den här pajen med zucchini och parmesan. En sallad och ett glas rosé till och du är hemma.

Perfekt att förbereda dessutom, jag gjorde den här på eftermiddagen och så fick den stå till sig tills vi skulle äta. Och hörni, skippa inte basilikan – den gör sig fint i pajen!

Zucchinipaj
4 portioner

3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
1 stor zucchini, mandolinad eller tunt skivad
1 kruka basilika
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 dl parmesanost
salt, nymald svartpeppar

Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en smord pajform. Låt vila i kylskåp i minst en halvtimme. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Stek zucchiniskivorna i olja (men spara ett gäng till garnering) och lägg i pajskalet. Blanda äggstanningen, riv ner parmesan och grovt hackad basilika och smaka av med salt och nymald svartpeppar. Garnera med zucchiniskivor och grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter.