Det är alldeles för sällan vi äter dessert. Oftast är vi för mätta när vi väl ätit upp varmrätten, och om jag måste prioritera fortsätter jag egentligen hellre äta ost innan maten än att skippa det och äta dessert. Prioriteringar, osv. Men, med det sagt – det räcker ju med något litet och riktigt gott, och den här chokladmoussen med vit choklad och lakrits var näst intill perfekt. Eller nej, vet ni? Den VAR perfekt. Vi gjorde ganska små portioner och det var alldeles lagom.

Men OBS, det här är inget man slänger ihop direkt innan eftersom smeten ska stå kallt i 12 timmar innan man vispar upp den. Jag vispade dock upp den och spritsade ut den i små glas någon timme innan servering och garnerade precis innan vi skulle äta. Receptet kommer från Elisabeth Johansson och hennes fina kokbok om lakrits.

Vit chokladmousse med lakrits

6 portioner

100 g vit choklad

2,5 dl vispgrädde

2 tsk lakritsgranulat (eller 2 tsk lakritspulver)

hallon och havssalt till garnering

Hacka den vita chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädde och lakritsgranulat och vispa tils pulvret har lösts upp. Låt svalna några minuter och häll sedan ner i bunken. Rör om tills chokladen har smält. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kylen i minst 12 tiimmar. Ta fram bunken och vispa upp den kalla gräddblandningen till en luftig och len mousse. Fördela i små portionsglas och garnera med havssalt, färska hallon och kanske lite extra lakritsgranulat.