Jag är uppvuxen med både kåldolmar och kålpudding och min pappa är officiell leverantör. Vad gör man då i pandemitider när det går lång tid mellan gångerna man ses och man blir akut sugen på kålpudding? Man gör en egen. Det här receptet kommer från Tuvessonskan och jag har följt det ganska mycket till punkt och pricka, faktiskt.

Jag tog förresten aningens mer sirap i vitkålen, för det gillar jag. Ät med kokt potatis, skysås och rårörda lingon.

Vegetarisk kålpudding

4 portioner

300 g vegofärs

1-1,5 dl grädde

0,5 dl ströbröd

1 kg vitkål

2 msk kantarellfond

1 ägg

2 msk ljus sirap

salt, nymald svartpeppar

smör till stekning

Tina vegofärsen. Blanda grädde med ströbröd och låt svälla och sätt ugnen på 200 grader. Grovhacka kålen och stek långsamt på lite lägre än medelvärme i massor med smör. Ringla över sirapen efter en kvart och stek ytterligare i minst fem minuter. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Blanda färsen med ströbrödsblandningen, kantarellfond, salt, nymald svartpeppar och ägg. Ha i mer grädde om det behövs, smeten ska vara ganska fast. Lägg ett lager färs i botten av en smord, ugnsfast form och toppa med den smörstekta kålen. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 30 minuter tills att kålen har fått en fin färg. Låt kålpuddingen stå till sig något innan servering.