Sedan jag hade covid i vintras har mitt smaksinne varit lite upp och ner. Bra för det mesta – om än inte toppen – och helt ok ibland. Lite sämre emellanåt, som nu till exempel. Kaffe luktar märkligt bränt, lök likaså. Det har det inte gjort innan. Hur det känns för en matälskare som mig? Ledsamt. Jag försöker att inte tänka i banor som “tänk om det aldrig försvinner?”, med betoning på försöker.

Syrlig sås slår dock igenom bra för det mesta, så den här friterade blomkålen är toppen på alla sätt. Receptet kommer från kokboken Det Gröna Asien av Rain Lundström.

Friterad blomkål med sötstark sås
4 portioner

1 stort blomkålshuvud
380 g kokta kikärtor, enbart spadet
1 dl majsstärkelse
neutral olja till fritering
1 dl passerade tomater
3 msk japansk soja
2 msk färsk ingefära, riven
2 msk risvinäger
2 msk agavesirap eller honung
1 msk sriracha
2 vitlöksklyftor, rivna
jasminris
salladslök, skivad

Koka upp ingredienserna till såsen. Låt puttra och tjocka lite, det tar ungefär 10 minuter. Skär blomkålen i små buketter. Häll kikärtsspadet i en skål och majsstärkelsen i en annan. Hetta upp oljan till 170 grader, har du ingen fritös kan du köra på en kastrull med höga kanter. Doppa blomkålen först i kikärtsspadet och sedan i majsstärkelsen. Fritera några buketter åt gången tills de har fått en fin, gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper. Lägg den friterade blomkålen i en skål och vänd runt med såsen. Strö över salladslök, servera med jasminris.