Många jag känner är ytterst tveksamma till bönor av alla dess slag. Helt ofattbart säger jag som äter bönor i princip varje dag, antingen som huvudingrediens eller som tillbehör. Både Clara och Sigge – kanske mest Sigge, faktiskt – är tokig i bönor. Helst svarta, men även kidney och vita små går bra. Jag äter i princip alla sorters bönor, och gärna de som inte är helt vanliga som till exempel pinto.

Är jag lat ringlar jag bara över olivolja och strör över havssalt, för det är så kidsen föredrar sina bönor. Är jag mer ambitiös gör jag som på bilden ovan – marinerar och blandar med färska örter och smulad fetaost. En mild fetaost ska det vara, ingen skarp historia.

Marinerade bönor med fetaost

Blanda en enkel vinaigrette på olivolja och sherryvinäger, en klutt stark senap är också gott att ha i. Riv ner en klyfta vitlök och en liten, finhackad rödlök. Blanda ner 2 burkar valfria bönor och finhackad färsk mynta, dill och persilja. Smula ner fetaost och rör runt ordentligt. Smaka av med salt och peppar och låt stå en stund innan servering.