Det här är så hiskeligt gott. Vi åt det i slutet av november på Allhelgonahelgen, och hade det även som en av rätterna på nyår faktiskt. Då blev de inte alls lika fina haha, men de smakade fint ändå. Note to self: använda mandelpotatis. Håll dig till receptet.

Receptet kommer från Allt om Mat och egentligen ska det vara klassisk fyllning med kött men det skippade vi och hade istället svamp.

Friterade kroppkakor
8 portioner

400 g mandelpotatis
1 äggula
0,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 gul lök, tärnad
3-4 dl blandad svamp, tärnad
salt, nymald svartpeppar
1 ägg
1 äggvita
2 dl panko
rapsolja till fritering

svampmajonnäs
resterna av fyllningen
1 ägg
1 tsk dijonsenap
2,5 dl rapsolja
salt, nymald svartpeppar

picklat äpple
2 röda äpplen, syrliga
0,5 dl ättiksprit (12 procent)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
en nypa salt
ev rostade hasselnötter

Kärna ur som skär äpplena i små tärningar. Blanda ättika, socker, vatten och salt och värm tills sockret lösts upp. Blanda i äppeltärningarna och låt stå i kylen i ungefär 1 timme.

Stek löken och svampen i rikligt med smör och smaka av med salt och  nymald svartpeppar. Låt svalna något.

Skala och skär potatisen i bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt rinna och ånga av. Pressa genom en potatispress och blanda med äggula och mjöl. Krydda med salt. Dela potatisbiten i 16 bitar och platta ut en bit i taget i en mjölad handflata. Lägg på lite (typ 0,5-1 msk) av svampen och forma degen runtom. Rulla till bollar.

Lägg svampfräset i en hög mixerkanna och tillsätt ägg och senap. Sätt en mixerstav i botten på kannan och kör den samtidigt som du tillsätter olja tills du har en tjock majonnäs. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Låt majonnäsen vila i kylskåpet.

Vispa upp ägg och äggvita i en djup tallrik. Lägg pankon i en annan tallrik och vänd kroppkakorna, först i ägget och sedan i pankon. Hetta upp oljan till 170 grader. Fritera bollarna i omgångar i någon minut tills de fått fin, gyllene färg. Ta upp med hålslev och låt kroppkakorna rinna av på hushållspapper. Bred ut majonnäs på varje tallrik, lägg på kroppkakorna och strö över picklat äpple och eventuellt några rostade hasselnötter om du sysslar med sådant.