Jag och Calle har suttit hemma och jobbat sedan mars förra året, och kommer som det ser ut i nuläget att göra det fram till sommaren. Det är med andra ord några månaders hemarbete kvar, och med det – ett gäng luncher. Jag har lovat mig själv att bli bättre på lunch för att inte hamna i det klassiska äh, jag tar en macka-träsket som jag har en tendens att gå ner mig i igen och igen…

Jag måste ändå säga att jag har gått ut starkt 2021 och som vanligt kan jag konstatera att jag kommer ganska långt med lite bättre planering. Så grattis Charlotta (och ni andra hemarbetare som kanske läser här) – här kommer en lista på bra, enkla och snabba luncher.

Piroger

Alltså jag älskar piroger. Det går snabbt att göra, man kan fylla med precis vad som helst och de är perfekta att ha på lut i frysen. Vanligtvis fyller jag med svarta bönor, chipotle och koriander men sist gjorde jag med vegofärs, några slattar krossade tomater (efter pizzabaket) och gröna oliver. Plocka fram på morgonen, värm några minuter i varmluftsugn vid lunch och ät med vad du har hemma – jag har gärna kimchi eller vitkålssallad (och tabasco).

Omelett

Det finns omelett, och så finns det Calles omelett. Han gör en krämig, ihoprullad historia som han fyller med det jag vill – oftast någon ost, gärna Comté, men det mesta går bra. Till omeletten brukar jag kylskåpsrensa – sist hittade jag till min lycka marinerade kronärtskockshjärtan och bönsallad.

Hummus, vinbladsdolmar och pita

Plockmat tycker jag är perfekt till lunch. Jag brukar göra en stor laddning hummus i början av veckan som går att plocka fram till… well, det mesta. Som pålägg, egen rätt, som tillbehör till middagen. Alles. Just till lunch brukar jag servera min hummus med vinbladsdolmar (det finns att köpa färdiga, supergoda hos bland annat Zeytoon i Sauhallen, men även på Coop) och något bröd jag har hemma – gärna pitabröd som jag värmer på i ugnen.

Fried rice

Om vi har ris över brukar jag steka det med de grönsaker jag hittar hemma – det är oftast någon form av kål, broccoli, morötter och lök. Edamamebönor har vi alltid i frysen så det brukar jag toppa med. Sås? Något sojabaserat, gärna med lite riven vitlök, sambal oelek och eventuellt muscovadosocker. Smält ihop i en kastrull innan du rör ner i riset. Salta jordnötter hemma? Släng på.

Grillad bagel (och varma mackor överlag)

Jag har ofta bagels i frysen. Det är ett av mina favoritbröd, och kanske en av de godaste saker man kan göra i sin paninigrill. Ta fram en ur frysen på morgonen och toppa med färskost, tomater och rucola. Eller vad du nu föredrar. Grillar jag levain eller rostbröd brukar jag oftast ha på dijonsenap och lagrad ost, som en slags vegetarisk Croque Monsieur. En enkel sallad till det är fint.

Quesadillas

Tortillabröd i frysen är ett måste, och av det kan man göra quesadillas. Mixa svarta bönor med till exempel torkad koriander, spiskummin och pressad citron (här finns originalreceptet och OBS – det här går bra att förbereda) och toppa med ost. Stek på båda sidor och ät.

Vegobiffar + kålsallad

Gör en stor laddning vegobiffar – till exempel de här med zucchini, soltorkade tomater och quinoa som är mina favoriter (OBS, lika goda kalla som varma) – och portionera ut under veckan. Jag äter gärna med någon form av kålsallad, till exempel en pizzasallad.