Den enda fördelen med att ha varit igenom coronaträsket är att vi kan vara hemma hos mamma och pappa igen. Åh, vad fint det var att komma till Skåne häromdagen! Här stannar vi tills imorgon, sen bär det av hemåt igen så att vi så sakteliga kan gå tillbaka till normala rutiner igen. Välbehövligt för samtliga i den här familjen.

De här cheddarbollarna gör jag lite då och då, tycker de är toppen att ha på lut i kylskåpet eftersom de är hiskeligt goda både kalla och varma! Perfekt på en knäckemacka, eller som såhär på briochebröd med rödbetssallad och färsk persilja. Recepter kommer från Tuvessonskan.

Cheddarbollar

30-ish stycken små bullar

2 dl solrosfrön, rostade

2 dl riven cheddarost

1 liten gul lök, finriven

0,5 grönt äpple, fint riven ooch skalat

2-3 msk färskost

3 tsk skånsk senap

1 dl ströbröd

2 ägg

salt, nymald svartpeppar

smör till stekning

Börja med att mixa solroskärnorna grovt med en stavmixer. Blanda ner ost, lök och äpple, färskost och senap. Vänd ner båda äggen och rör runt. Blanda ner äggen och rör runt, och tillsätt ströbröd (lite i taget) tills du har en smidig och formbar smet. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Ställ kallt i ungefär en kvart och forma sedan till små bollar med fuktiga händer. Stek i omgångar i rikligt med smör i en stekpanna på medelvärme tills de är gyllenbruna runt om. Jag tycker cheddarbollarna blir godast om de får vila i kylskåpet över natten så att de får sätta sig ordentligt. De är lika goda varma som kalla.