Jag har inte bakat speciellt mycket den här hösten. Min jäskorg är söndrig och surdegen har vilat sig i kylskåpet, och jag har mest ätit knäckebröd faktiskt. Nu får det bli ändring på det, så idag har jag satt en deg av det här morotsbrödet med saffran som jag tycker om att äta till jul. Morötter gör ju brödet supersaftigt, och de rostade solroskärnorna ger fint crunch.

Inspirationen kommer från köket på Sigges förskola där de brukar baka något liknande. Som vanligt är jag usel på att följa recept så höftar både med det ena och det andra – till exempel brukar jag ibland använda emmer eller grahamsmjöl istället för rågmjöl.

Morotsbröd med saffran
1 jättestort eller 2 mindre

5 dl ljummet vatten
1 paket saffran
25 g jäst
1,5 tsk salt
3 dl rivna morötter
1,5 dl rostade solrosfrön
3 dl grovt rågmjöl
10-ish dl vetemjöl special (troligtvis mer)
0,5 dl matolja

Blanda ut saffran i vattnet och häll över jästen i en stor bunke. Rör runt tills jästen är upplöst och tillsätt salt, rivna morötter, solroskärnor, mjöl och olja. Kör i assistent och knåda degen ordentligt. Tillsätt mer mjöl om den är för lös – det var min… Jag tycker degen är bäst när den är åt det lösare hållet, men den måste ändå vara hanterbar såklart. Strö över lite mjöl och låt jäsa under handduk i ungefär 1-1,5 timme tills degen har växt till dubbek storlek. Ta upp degen på mjölat bakbord (jag brukar hälla ut ett litet berg av mjöl, lägga degen däri, vika in “kanter” och sedan försiktigt forma brödet till en rund limpa). Pudra med mjöl igen och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in din baksten om du sysslar med sådant. Flytta försiktigt över brödet till bakspaden, snitta och putta försiktigt över till bakstenen. Spruta in lite vatten i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda i ungefär 25-30 minuter tills brödet fått fin färg och en provsticka kommer ut torr från brödets mitt.