Har du en paninigrill? Grattis! Jag fick en i födesedagspresent i våras och använder min flitigt. Jag har alltid varit svag för varma mackor i alla dess former, men kanske helst en med getost, rostade pinjenötter och honung. En Croque Moniseur går ju alltid också hem, och vi åt det senaste förra veckan när vi firade Beaujolais Nouveau.

Välj ett riktigt bra surdegsbröd – när jag gör varma mackor använder jag alltid köpt bröd ftersom det jag bakar själv ofta får ordentligt hård skorpa, och när jag gör varma mackor vill jag ha ett lite mjukare bröd.

Croque Monsieur

Sväng ihop en béchamel genom att smälta en klutt smör, hälla i någon matsked mjöl och rör runt. Tillsätt några deciliter mjölk, grädde eller båda och rör runt och låt puttra på svag värme tills såsen tjockar. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och kanske en näve riven ost. Skiva brödet i tjocka skivor. Bred senap på underdelen. Toppa med fint riven Comté (och skinka om du sysslar med sådant) och bred ett lager bechamél på locket. Lägg ihop och grilla i smörgåsgrillen.