Just idag känns allt mest SNARK. Det har varit ösregn och grått precis hela dagen, pandemin breder ut sig som en blöt filt över landet och inte ens det faktum att det snart lider mot jul kan muntra upp mig. Buhu. Jag ska snart lägga mig på soffan och läsa och glömma omvärlden för en liten stund men först – sopprecept.

Receptet på den här franska klassikern kommer från Jamie Oliver och den var hiskeligt god! Perfekt att doppa ett riktigt gott olivbröd i.

Pistousoppa
2 portioner + matlåda

olivolja att steka i
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
3 potatisar
3 morötter
1 selleristjälk
2 små zucchinis
1 bunte slätbladig persilja
2 lagerblad
400 g krossade tomater
400 g cannelinibönor
400 g borlottibönor
70 g makaroner eller annan sopp-vänlig pasta
5 vitlöksklyftor
en näve färsk basilika
60 g parmesan, fint riven
3 msk olivolja

Skala och finhacka löken och vitlöken. Tärna potatisen, morötterna, selleri och zucchini. Hacka persiljan i grova bitar. Värm oljan i en stor gryta och fräs grönsakerna i några minuter. Tillsätt lagerblad, persilja och de krossade tomaterna tillsammans med bönorna. Täck med vatten och låt småputtra tills grönsakerna är mjuka. Koka pastan tills den är al dente. Mixa eller mortla alla ingredienserna till pistouröran (försiktigt) och smaka av med salt. Servera soppan med en näve pasta och en stor klick pistou och lite extra parmesan på toppen.