Jag har varit svag för Boeuf Bourguignon sedan jag var liten. Jag åt inget kött då heller men sörplade glatt i mig såsen och åt upp alla grönsaker. Jag och pappa pratar ibland om när vi var med familjen i Beaune (mittpunkten i Bourgogne-distriktet i Frankrike tillika ett av våra favoritställen i världen) och vi åt middag på torget. Jag fick ett kärlek-vid-första-tuggan-ögonblick med en varm getostsmörgås och pappa åt en Boeuf Bourguignon och vi var båda i mat-himmelriket. Om ni någonsin har svaret på varför jag är så matlagningsintresserad kan jag meddela att det alltså ligger i generna. Utan tvekan.

Den här varianten är vegetarisk och så, så god. Bibbi lagade den till oss för ett tag sedan och vi har gjort den flera gånger sedan dess. Jag tror att receptet kommer från DN, eller kanske SvD kanske. Lite oklart.

Veg Bourguignon
4 portioner (minst)

250 g fryst oumph, timjan & vitlök
3 vitlöksklyftor
125 g steklök
250 g skogschampinjoner
2 morötter
1 röd chili
1 dl olivolja
1 tsk torkad timjan
2 msk tomatpuré
15 svartpepparkorn
2 lagerblad
2 klyftor svart vitlök
5 dl rött vin
1,5 msk koncentrerad grönsaksfond + 2 dl vatten
2 msk japansk soja
5 dl vatten
1 dl färsk, hackad timjan
1 dl syltlök
salt, nymald svartpeppar

Ta ut oumphen ur frysen. Skala och hacka vitlök, skala och dela steklök och champinjoner, skiva morötter och chili. Hetta upp olja i en stor gryta och stek allt på medelvärme. Tillsätt torkad timjan och tomatpuré och stek ordentligt och tillsätt sedan pepparkorn, lagerblad och den svarta vitlöken. Häll i vin, fond, soja och vatten och koka i 40 minuter. Lägg i oumphen och koka i ytterligare minst 30 minuter. Tillsätt färsk timjan och syltlök.