Mat för mig är nästan alltid förknippat med så många minnen. Som en så enkel grej som pizzasallad, till exempel. Min pappa gör världens godaste. Jag kommer exakt ihåg hur den smakade när jag var liten, fint riven med hjälp av matberedaren, med mycket vitvinsvinäger och svartpeppar. Mycket svartpeppar. Pappas pizzasallad är fortfarande den godaste och sist vi var nere fick jag med mig en stor bunke upp som nu försiktigt portioneras ut vid varje måltid så att den ska hålla så länge som möjligt. Den här omgången värmde han på vätskan innan han hällde den över kålen och då blir den mjuk och fin i smaken.

Pappa strimlar sin kål med osthyvel men jag kör oftast med mandolin. Och just det, i originalreceptet ska det egentligen vara vitvinsvinäger men pappa har istället vit balsamvinäger.

Pappas pizzasallad

4 portioner

400 g fint strimlad vitkål

1 röd paprika, tunt skivad

0,5 dl varmpressad rapsolja

2 msk vatten

2 msk  vit balsamvinäger

salt, nymald svartpeppar

några stänk citronsaft

Lägg strimlad vitkål och röd paprika i en stor bunke. Värm upp vinäger, olja, salt, peppar och vatten och häll sedan över vitkålen och blanda ihop. Stänk över lite pressad citron och smaka av med ytterligare salt och nymald svartpeppar och låt salladen gotta till sig ett tag.