För mig är crème caramel ett kärt barndomsminne och jag tycker fortfarande att det är en av de godaste efterrätterna man kan äta. Jag känner nästan ingen som tycker om det här förutom jag (många har ju svårt för den puddingliknande konsistensen…) men Bibbi gjorde tummen upp så jag får väl passa på att göra det här när vi är på landet tillsammans för Calle var inte imponerad, to say the least.

Receptet kommer från den klassiska gröna kokboken som jag just nu glömt namnet på. Bonniers Kokbok är det kanske? Ja, det är det nog.

Crème caramel

6 portioner

1 + 0,5 dl strösocker

2 tsk pressad citronsaft

3 msk vatten

1 vaniljstång

5 dl mjölk

1 dl strösocker

2 ägg

4 äggulor

Sätt ugnen på 150 grader. Koka 1 dl socker med citronsaft och vatten till en guldgul karamell. Häll snabbt karamellen i portionsformar och snurra formarna så att karamellen täcker insidan av formarna. Ställ åt sidan. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull tillsammans med stången. Häll i mjölk och 0,5 dl socker och koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen stå och dra i 10 minuter. Ta upp vaniljstången.

Rör samman 1 dl socker med ägg och äggulor. Vispa ner den varma mjölkblandningen och blanda ordentligt. Sila eventuellt genom en finmaskig sil. Häll blandningen i formarna och ställ dem i en långpanna eller stor form och fyll på med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda ca 50 minuter i nedre delen av ugnen tills smeten har stannat. Låt caramelen svalna och ställ sedan in i kylskåpet i några timmar eller tills nästa dag. Servera den uppstjälpt och riktigt kall.