När kantarellsäsongen nämrar sig tänker jag ofta att ok, kanske är det här året när vi går ut i skogen och hittar svamp? Sen tänker jag igen och kommer på att nej, det är inte det här året (heller). Vi hittar liksom aldrig svamp, och jag tror att vi sammanlagt har ramlat över typ 3,5 kantareller under alla år vi har varit tillsammans. Tur då att vi har snälla grannar som i fredags kom över med en påse kantareller de plockat på sitt sommarställe. Vilken lyx för oss usla svampplockare!

I mitt flöde på Instagram fladdrade det förbi ett recept på kantarellpasta med parmesan och rostade hasselnötter från Buffé, och det gjorde vi i lördags. Så himla superjättegott i all sin enkelhet!

Kantarellpasta, parmesan, hasselnöt

2 portioner + matlåda

300 g kantareller

1 vitlöksklyfta

4 msk olivolja

salt, nymald svartpeppar

1 dl skalade och rostade hasselnötter

300 g spaghetti

2 dl riven parmesan (minst)

olja att ringla över

Ansa svampen och skär i mindre bitar. Skala och riv vitlöksklyftan och stek i olja på låg värme tills den fått lite färg (MEN se upp så att den inte bränns). Tillsätt svampen och stek på medelvärme tills all vätska kokat bort och svampen fått lite färg. Smaka av med salt och svarteppar. Hacka nötterna och grovt (och hörni, skippa inte att rosta dem för det gör ALLT för smaken) och koka pastan tills al dente. Häll av och spara 1-2 dl av kokvattnet. Lägg pastan i stekpannan tillsammans med svampen och tillsätt hälften av parmesanen och några hasselnötter. Tillsätt lite pastavatten och rör runt tills du har en krämig pasta. Lägg upp på tallrikar, toppa med resten av parmesanen, svartpeppar och hasselnötterna och ringla över olivolja.