Jag kommer ihåg när jag började skolan. Som om det var igår, faktiskt. Jag hade på mig en marinblå- och vitrandig sjömansklänning (där kragen alltid hamnade lite på sned) och vita strumpor med små spetsdetaljer på. Mamma var med mig, min fröken hette Eva och jag var nervös. Igår var det min tur att vara med när min Clara började i sin skola. Det är en helt annan tid och en helt annan värld men likväl stod vi där, hon och jag. Utan randiga sjömansklänningar men med hennes lilla hand i min, lite nervösa båda två. I min familj är ett klassiskt drag att vi inte är sådana som första dagen på något nytt liksom slänger oss in och känner oss helt trygga med en massa nya människor, och Clara är inget undantag. Mina gener, helt klart. Hon känner in, är svårflörtad, kollar av läget. Pratade länge och förståndigt med fröken om att hon faktiskt är lite blyg. Men det gick bra! För mig med (haha). Det kändes fint med pedagogerna från första stund och det känns tryggt att veta att det är med just de tre som Clara kommer spendera sitt första år i skolan. Och skolan, det är en liten pytteskola med inte speciellt många elever. Den ligger på en höjd uppe i Landalabergen med utsikt över Vasastan, och promenaden dit var riktigt fin. Det ska nog bli bra, det här!

Idag är en bra dag, och för att göra den ännu lite bättre tänker jag baka de här kakorna som faktiskt är det bästa jag vet i kakväg. När jag bodde i USA åt jag ofta sådana här. Vit choklad, salt och macadamianötter ÄR en match made in heaven. Det här receptet kommer från Sally’s Baking Addicition.

White chocolate macadamia nut cookies

30-ish stycken

265 g vetemjöl

1 tsk majsstärkelse

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

170 g smält (avsvalnat) smör

150 g farinsocker

150 g strösocker

1 stort ägg + 1 äggula

1 tsk vaniljpulver

200 g vit choklad, grovt hackad

120 g macadamianötter, grovt hackade

(havssalt till toppen)

Blanda ihop mjöl, majsstärkelse, bakpulver, vaniljpulver och salt i en stor skål och ställ åt sidan. Rör ihop smält smör, farinsocker, strösocker, ägg och äggula lite snabbt i en annan skål. Blanda ner i mjölblandningen och vänd ihop smeten med en slickepott. Blanda till sist ner chokladen och nötterna. Täck bunken och kyl i minst 2 timmar. Värm ugnen till 175 grader. Gör bollar av degen (ta ungefär 2 msk per kaka) och lägg på en bakplåtspapperklädd plåt. Strö över flingsalt. Grädda i 12-13 minuter (INTE längre än det, de ska vara sega inuti) och låt svalna några minuter på plåten innan du lägger kakorna på ett galler för att svalna helt. (Eller så struntar du i det och äter kakorna…)