Jag sitter i köket hemma hos mamma och pappa med en sovande Nelson vid mina fötter. Det är tufft att vara världens gulligaste golden retriever, som ni hör. Pappa lägger in gurkor för fullt och jag ser fram emot att få med mig ett gäng burkar att ha på landet och i stan. Det finns inga bättre inlagda gurkor än min pappas, det vet ni väl?

Jag har inte skrivit ner det här receptet på flera år så här kommer en favorit i repris på världens godaste inlagda pappagurkor.

Ättiksgurkor, de bästa
ett gäng…
2 kg små gröna gurkor
dillkronor
ett par lagerblad
2 msk gula senapsfrön
1 bit pepparrot

ca 2 lökar i skivor

8 dl vatten
12 cl Perstorps Ättika, 24 procent (8 msk = 2 grader)
750 g socker
3/4 dl fint salt (utan jod – salt med jod kan nämligen ge bismak)

Borsta gurkorna väl i ljummet vatten och skär dem sedan i ganska tjocka skivor. Varva gurkbitarna med dillkronor, lagerblad, senapsfrö, lök och pepparrot i små tärningar. Koka upp ingredienserna till lagen och häll den het över gurkorna. Låt det kallna. Lägg på ett tätt åtslutande lock och ställ dem på en kall plats. Gurkorna är goda på direkten, men efter två veckor har de fått sin fulla smak.