I skogen bakom vårt hus på landet finns det fullt med blåbär. Ljuvligt! Emma har gjort blåbärssylt, jag har gjort marmelad med blåbär och grape och några bär hamnade i den här kakan som vi åt till eftermiddagsteet en regnig måndag för några veckor sedan.

Jag är svag för det mesta med vallmofrön, och den här kakan är inget undantag. Receptet kommer från ett gammalt nummer av Allt om Mat.

Blåbärskaka med vallmo

10 bitar

200 g smör, rumsvarmt

1,5 dl socker

210 g vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3 msk blå vallmofrön

2 dl blåbär

2 ägg

1 dl naturell yoghurt

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröda en avlång form som rymmer 1 liter. Vispa smör och socker luftigt och blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, vallmofrö och blåbär i en annan bunke. Vispa ner ett ägg i taget i smörsmeten. Tillsätt yoghurt och mjölblandningen och blanda till en tjock smet. Bred ut i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 40 minuter. Låt kakan svalna i några minuter och stjälp sedan upp på ett bakgaller. Servera ljummen.