Jag är svag för alla möjliga röror, kanske mest av allt för hummus. Fluffig ska den vara, och gärna toppad med massor av olivolja! Det här receptet där man toppar hummus med en kryddig vegofärs och sedan skopar upp med libabröd kommer från Jävligt Gott.

Glöm inte att det är skillnad på tahini och tahini – jag tycker personligen mest om de som är ordentligt finmalda, som Al Wadis.

Hummus med libanesisk färs

2 portioner

1 burk kikärtor, avsköljda

1 dl tahini

1 msk citronjuice, kanske mer

1 vitlökslyfta, riven

iskallt vatten när du mixar

smaka av med salt

400 g formbar vegofärs

3 vitlöksklyftor

1 stor rödlök

1 msk färsk mynta

1 msk paprikapulver

1 msk mald spiskummin

2 tsk chilipulver

2 msk tomatpuré

1,5 msk japansk soja

1,5 dl vatten

1 liten citron, juicen

olja att steka i

100 g valnötter

sumak, olivolja

libabröd

Häll tahini i en skål, ganska mycket – strax under 1 dl kanske. Häll på någon matsked iskallt vatten och vispa tahinin tills den blir alldeles vit och tjock. Späd med citronjuice om den blir för tjock. Tillsätt en förpackning kikärtor (skölj först), en nypa salt, en riven vitlöksklyfta och mer citronjuice. Mixa med stavmixer och tillsätt iskallt vatten tills du har en krämig röra. Jag tycker om när den är riktigt, riktigt slät. Lägg upp på ett fat, ringla över en olivolja av bra kvalitet (som gärna är ordentligt pepprig och gräsig) och dofta över paprikapulver.

Skala och hacka vitlök och lök till färsen. Fräs tillsammans med tomatpuré och kryddorna i rikligt med olivolja tills löken har mjuknat. Vänd ner färsen och blanda runt. Häll ner vattnet och låt koka ihop, smaka sedan av med salt, citronjuice och ev lite mer kryddor om det behövs. Rosta valnötterna i en het panna och hacka sedan grovt.

Lägg färsen på hummusen och toppa med valnötter och vad du nu känner för – förutom valnötter hade vi även på gurka, tomat och rödlök. Servera med libabröd att skopa upp maten med.