Även om inget är som det brukar nu för tiden börjar en smygande längtan efter semester göra sig påmind. Det är sista veckan för barnen på förskolan – sista någonsin för Clara som börjar i förskoleklass till hösten – och även om vi kör på med jobb i några veckor till flyttar vi upp till landet med start nästa vecka. Clara ska gå på simskola i några veckor och jag hoppas att vädret blir fint så att vi kan få till några kvällsutflykter med båten. Fram tills dess kör vi hur som helst på med vardagslunken här hemma, och även om min inspiration för matlagning just nu är ganska låg får vi till riktiga pärlor lite då och då – som den här enkla pastan med en slags morotsröra, toppad med gorgonzola och krispiga kikärtor. Perfekt vardagsmat i min bok.

Originalreceptet, som jag såklart har ändrat om lite i, kommer från Coop. Gillar du inte gorgonzola? Vad är det för fel på dig? Ta parmesan istället! Eller pecorino. Eller kanske getost? Du fattar.

Fusilli med morotsröra

2 portioner + matlåda

400 g fusilli eller annan pasta du gillar

800 g morötter

1 msk olivolja

0,5-1 dl rostade solrosfrön

2 dl crème fraiche

cayennepeppar, salt, nymald svartpeppar

400 g avsköljda kikärtor på burk

olivolja

rikligt med havssalt

slätbladig persilja, grovhackad

gorgonzola

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och dela morötterna på längden. vänd runt med olivolja, salt, nymald svartpeppar och en gnutta cayennepeppar och rosta tills de blivit mjuka och börjat ta färg – det borde ta 20-25 minuter. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Lägg morötterna i en mixer tillsammans med rostade solrosfrön och crème fraiche och mixa tills du har en crunchy morotsröra. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek kikärtorna tills de fått fin färg och blivit krispiga. Jag körde även mina några minuter på eftervärmen i ugnen för lite extra krisp. Blanda fusillin med morotsröran och toppa med slätbladig persilja, gorgonzola och kikärtor.