Jag tycker om potatissallad på alla möjliga sätt, kanske är det till och med så att en fransk historia med kapris och dragon är favoriten, faktiskt. Den här varianten med rostad nypotatis som man stompar och smaksätter med rosmarin och citron gick inte av för hackor den heller! Receptet kommer från (ja, gissa…) Jamie Oliver.

Låt potatisarna gå tills de är ordentligt krispiga, de gör sig otroligt fint tillsammans med de snabbpicklade grönsakerna.

Rostad nypotatissallad
4 portioner

1 kg nypotatis
olivolja
6 vitlöksklyftor
1 citron
2 rosmarinkvistar
1 msk vetemjöl
1 gurka
100 g rädisor
1 liten rödlök
1 tsk grovkornig senap
2 msk rödvinsvinäger
15 g färsk dill
15 g färsk mynta
40 g fetaost

Värm ugnen till 200 grader. Koka potatisen (med skal) i 20 minuter, häll sedan av vattnet och ånga av potatisen. Lägg på en bakplåtspapperklädd plåt och ringla över 2 msk olivolja. Strö över en nypa havssalt (eller två…) och nymald svartpeppar. Tryck till vitlöksklyftorna med kanten på en kniv så att de krossas och lägg på plåten. Rosta i mitten av ugnen i 20 minuter och riv under tiden citronskalet och finhacka rosmarinkvistarna. Ta ut plåten, strö över citronskal, rosmarin och vetemjöl och blanda runt ordentligt. Tryck till potatisarna med typ en potatisstomp och rosta i 20 minuter till, eller tills potatisarna blivit krispiga.

Skär gurkan i tunna skivor och dela rädisorna i kvartar. Skala och skiva rödlöken tunt. Lägg i en skål med senap, vinäger och citronjuice. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Hacka kryddorna grovt och blanda ner. Lägg potatisarna på ett fat, toppa med grönsakerna och fetaost delad i mindre bitar. Servera direkt.