Den här stroganoffen med svamp gick snabbt att svänga ihop och vi var båda överens om att det här är en ny vardagsfavorit hemma hos oss. Vi hade i extra mycket cornichons och syltlökar eftersom det är så himla gott, och vi blandade ner tre olika sorters svampar – portabello, ostronskivling och skogschampinjoner. Grym vardagsmat!

Har du inte whisky – ta typ cognac eller annat spritigt. Det ger lite extra untz som blir fint tillsammans med resten av ingredienserna. Receptet kommer från Jamie Oliver.

Stroganoff på svamp

2 portioner

400 g blandad svamp

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

0,5-1 dl syltlök

1 dl cornichons

olivolja att steka i

1 msk kapris

en skvätt whisky

rökt paprika

salt, nymald svartpeppar

80 g crème fraiche

1 näve slätbladig persilja

Börja med att preppa (i sann Jamie Oliver-anda). Ansa svampen och riv de största i mindre bitar, skala och finhacka löken och vitlöken, och hacka den slätbladiga persiljan grovt.

Värm en non-stickpanna till medelvärme och lägg ner svampen och rödlöken. Stek (utan olja) i några minuter och rör runt. Blanda ner 1 msk olivolja och lägg ner vitlök, cornichons, syltlök och kapris. Tillsätt en skvätt whisky efter några minuter och smaka av med salt, nymald svartpeppar och rökt paprika. Blanda ner crème fraiche och rör runt. Tillsätt ev lite vatten om såsen blir för tjock. Smaka av med salt och peppar igen, strö över persilja och servera med ris.