Den senaste tiden har jag lagat väldigt många av Jamie Olivers recept. Hans vegetariska matlagningsprogram som har gått på onsdagar precis efter min yoga är en stark bidragande faktor för sweet mother of dragons vad han har lagat god mat! Den här fyllda auberginen var helt outstanding, var både jag och Calle överens om.

Det är några moment, men väl värt det. Lovar. Och just det, i originalreceptet ska man ha i curryblad men det hade inte vi så det hoppade jag över. Smakade ljuvligt ändå.

Fylld aubergine

2 portioner + matlåda

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

4 cm färsk ingefära

15 g färsk koriander

2 röda chilis

1 tsk av varje – hel spiskummin, senapsfrön, mald gurkmeja, garam masala och bockhornsklöver

jordnötsolja

2 msk jordnötssmör, gärna med bitar

1 msk mango chutney

2 msk tamarindpaste

1 stor aubergine (eller 2 mindre)

400 g kokosmjölk

250 g mogna småtomater i blandade färger

Skala löken, vitlöken och ingefäran och lägg i en mixer med koriander och chili (ta bort kärnorna om du vill ha mindre hetta). Mixa tills du har en någorlunda slät (-ish…) curry. Rosta kryddorna i jordnötsolja i en stor traktörpanna, i en minut eller så. Rör runt hela tiden. Blanda ner curryn och tillaga i ungefär 5 minuter – rör fortfarande runt hela tiden – och rör ner jordnötssmör, mango chutney och tamarindpaste. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Tillsätt vatten om röran är för tjock.

Dela auberginerna på mitten och skär 1 cm tjocka skivor men inte ända ner – auberginehalvorna ska se ut ungefär som ett dragspel. Fyll skivorna med curryn och smeta in auberginehalvorna så att de är så täckta det går. Lägg ner i pannan med det som blev kvar av curryn och tillsätt kokosmjölk. Dela tomaterna i halvor och lägg ner i pannan. Rör runt lite, smaka av med salt och nymald svartpeppar och täck sedan med ett lock eller folie. Låt småputtra i minst 40 minuter – jag lät min gå i typ 2 timmar… Ta bort locket efter halva tiden. Strö över färsk koriander och servera med basmatiris och papadoms.