Kanske världens enklaste (och godaste) pasta om man gör det med riktigt fin pasta, god pecorino och aromatisk svartpeppar. Pecorino romano föredrar jag, och tellicherry- eller kampotpeppar.

Jag har aldrig tillagat den här rätten efter recept så ni får nöja er med en receptskiss… Men glöm inte det gamla djungelordspråket ju mer peppar, desto bättre. Det stämmer, nämligen.

Cacio e pepe (till 2, ungefär…)

Koka spaghetti enligt anvisningarna på paketet. Smält en stor klutt smör i en stekpanna och lägg i (mortlad/mald) svartpeppar, kanske en halv matsked eller så. Kanske ännu mer också, beroende på vilken slags peppar du använder. Låt fräsa i några minuter, blanda sedan ner pasta, en skvätt pastavatten och fint riven pecorino. Rör runt tills allt är blandat och späd eventuellt med mer pastavatten. Toppa med ytterligare pecorino och dra några varv med pepparkvarnen.