De senaste veckorna har vi försökt praktisera en vi-tager-vad-vi-haver-mentalitet här hemma när det kommer till middagsplaneringen, vilket bland annat har resulterat i det här lyckade skafferi- och kylskåpsrenset. Potatis- och purjolökssoppa är ju en riktig klassiker som vi tyvärr har glömt bort lite, men det får bli ändring på det. Supergott! Crunchet på toppen bryter av fint mot den släta soppan.

Och hörni, använd HELA purjolöken och inte bara den vita delen. Det är ju den gröna delen som är den godaste (jag lovar!).

Potatis- och purjolöksoppa
2 portioner + matlåda

1 purjolök (allt!)
6 medelstora potatisar
1 msk olivolja
1 liter vatten
1,5 grönsaksbuljongtärningar
2,5 dl grädde
2 dl mjölk
salt, nymald svartpeppar
gräslök & rostade solrosfrön
smulad fetaost

Ansa, skölj och skiva purjolöken. Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Fräs i olivoljan i en stor gryta och låt det gå ett tag, 10 minuter eller så. Rör runt hela tiden så bitarna inte fastnar i botten av grytan. Häll i vatten och buljongtärningar och koka under lock tills potatisen är mjuk, det borde ta ungfär en kvart. Tillsätt grädde och mjölk och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Toppa soppan med fint hackad gräslök, smulad fetaost och rostade solrosfrön precis innan severing.