Jag är helt klart en periodare när det kommer till bröd. Vissa veckor bakar jag bara surdegsbröd, vissa äter jag bara knäckebröd, ibland gör jag bara filmjölksbröd och förra veckan, då var det grahamstekakor som gällde (och fortfarande gäller, för den delen). Receptet skickade min kompis till mig i en av våra oändliga matdiskussionstrådar, och det är hands down de godaste tekakorna jag har ätit. Men så är jag också otroligt svag för det mesta (läs: ALLT) med grahamsmjöl i.

Har du tid kan du alltid minska andelen jäst och låta tekakorna jäsa lite längre, men jag brukar faktiskt göra precis enligt receptet. Plötsligt händer det, osv.

Grahamstekakor
9 stycken

50 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl sirap
0,5 tsk salt
300 g grahamsmjöl
210 g vetemjöl

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan. Rör runt tills jästen har löst sig och tillsätt sedan sirap, salt, grahamsmjöl och vetemjöl. Arbeta degen tills den känns smidig och låt sedan jäsa övertäckt i 40 minuter. Dela degen till 9 bitar och kavla eller platta ut varje del till en rund kaka som är ungefär 10-12 cm i diameter. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt, nagga lätt och låt jäsa i 30-40 minuter. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Ta ut från ugnen, pensla brödet med varmt vatten precis när de är klara och låt svalna under handduk på ett bakgaller.