Yotam Ottolenghi, sällan blir man besviken när man lagar något från hans kokböcker. Den här kakan serverade vi som efterrätt när vi hade vänner över på middag och den är magisk. Kanske kan vara något för påsk? Köp rosvatten av bra kvalitet för de lite billigare smakar tvål.

I vår affär finns det färdigskalade pistagenötter, kan ju vara skönt om ni vill slippa pilla av skalet på 150 g pistagenötter…

Pistage- och mannakaka med rosvatten

1 stor kaka

3 gröna kardeummapoddar (ta ut kärnorna och mortla)

150 g skalade pistagenötter

100 g mandelmjöl

170 g mannagryn

1,5 tsk bakpulver

1 nypa salt

300 g smör, rumsvarmt

330 g strösocker

4 ägg

1 citron, skalet (och 1 msk citronjuice)

2 msk rosvatten av bra kvalitet

0,5 tsk mald vaniljstång

100 ml citronjuice

80 ml rosvatten

110 g strösocker

200 g fet, grekisk yoghurt

200 g fet crème fraiche

1 msk florsocker

0,5 msk rosvatten

Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en bakform med avtagbar kant (23 cm). Lägg den mortlade kardemumman i en skål tillsammans med pistagenötterna och mixa med en stavmixer tills det är finmixat. Lägg i en större skål och blanda ner mandelmjöl, mannagryn, bakpulver och en nypa salt. Lägg det rumsvarma smöret i en bunke tillsammans med sockret och vispa tills det blandat sig någorlunda. Blanda ner äggen, ett i taget och fortsätt vispa tills allt blandat sig. Rör ner pistageblandningen och vänd till slut ner citronskal och citronjuice, rosvatten och mald vaniljstång. Häll smeten i formen och grädda i 1 timme tills kakan har satt sig och provstickan är torr när du sticker ner den i kakan. Gör under tiden sirapen som ska hällas på kakan. Häll citronjuice, rosvatten och strösocker i en kastrull och värm försiktigt och rör runt tills sockret är upplöst. När kakan är klar i ugnen – häll över sirapen (ALLT ska på). Låt kakan svalna. Vispa ihop ingrendienserna till frostingen och bred på kakan eller servera bredvid.