En märklig bieffekt av viruset som härjar är att all jäst är slut i affären. Alltså jag förstår inte? Kan man bunkra jäst? Lägger man den i frysen? Högst oklart. Jag har surmulet gått hem från affären utan jäst den senaste tiden, men så plötsligt händer det för här om dagen stod det tre jästpaket och ropade mitt namn, och de tog jag.

Jag och Clara bakade de här enkla tekakorna som vi hittade recept på hos Helena. Jag är ju otroligt svag för bröd i långpanna, och de här var supergoda! Två tummar upp från oss.

Tekakor i långpanna
20 (-ish) st

50 g jäst
100 g smör
3 dl fet mölk
2 dl vatten
2 tsk salt
3 msk strösocker
2 ägg
13 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills det blir fingervarmt. Rör ner degvätskan i bunken och rör tills jästen löst upp sig. Rör ner salt, socker och ägg och arbeta slutligen ner mjölet. Kör degen i minst 5 minuter – degen ska vara smidig och inte kladdig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut (eller platta ut med händerna) till en platt rektangel och lägg den på ett bakplåt med bakplåtspapper. Skåra rektankeln i rutor med kniv och låt jäsa i 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader och grädda i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter tills rutorna fått fin färg. Lyft över och låt svalna på bakgaller.