Hälsning från vår hemmakarantän! Hela gänget är sjuka, även om vissa är piggare än andra om man säger så. Vi skrotar omkring här hemma och myser med kidsen, sover lite och tittar på tv när tillfälle ges. Snälla vänner lämnar mat och viktigheter som glassbåtar utanför dörren och vi tittar (längtansfullt….) ut på Heden. Idag kom passande nog en leverans med praliner från Cacaofoni i brevlådan, för i tider som de här när små lokala matproducenter behöver vår hjälp passar det ju perfekt att få praliner med posten. Win-win som man brukar säga.

I matväg passar det perfekt att se över vad vi har i skafferiet (det är en hel del…) och frysen. De här filodegsrullarna med spenat och fetaost gjorde vi dock förra veckan och de åt vi med en enkel grekisk sallad och tzatziki. Receptet kommer från Köket (och var även min kompis Beatas bidrag när vi hade vår senaste MBT så tack för tipset!).

Börek med spenat och fetaost

2 portioner + matlåda

1 rulle filodeg (eller yufkadeg)

1 gul lök

150 g fetaost

400 g spenat, tinad och avrunnen

2 msk sumak

1 ägg

4 msk sesamfrön

salt, nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 185 grader. Skala och hacka löken och stek i rikligt med olja. Mosa fetaosten och blanda med spenat, stekt lök och sumak. Smaka av med salt och peppar. Ta fram filodegen och lägg arken med kortsidan mot dig. Klicka ut 2-4 msk av fyllningen längst med kortsidan (ganska långt ner på arket) och rulla ihop till vårrulleliknande rullar. Lägg med skarven neråt i en ungssäker form. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön, och grädda i 20 minuter tills de fått färg.