Den här pajen var mitt bidrag till vår senaste MBT med tema semester. Paj är ju genialt att ha på lut i kylen såhär i semestertider – perfekt till lunch, tänker jag. Hur som helst, den här pajen var riktigt god och mandelspånen på toppen ger ett fint crunch.

Receptet kommer från ett gammalt nummer av Buffé. Och just det – jag använde en riktigt mjuk getost, en såndär utan kant. Tycker den milda och ganska syrliga smaken passar fint!

Paj med karamelliserad lök
4 portioner (+ potentiella rester till lunch)

125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1-2 msk kallt vatten
5 gula lökar
3 msk olivolja
1 dl kalamataoliver, urkärnade
salt, nymald svartpeppar
200 g getost
1 dl mandelspån
2 ägg
2 dl mjölk
salt, nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl, smör och salt till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en pajform (26 cm) och nagga i botten. Ställ kallt i minst 30 minuter och förgrädda sedan i 10-15 minuter.

Skala och skiva löken tunt. Fräs i olja i en stekpanna på medelvärme tills löken är mjuk, det kanske tar en kvart eller så. Vanligtvis brukar jag lägga ner löken och låta den ligga där ganska länge tills jag ser att den fått ordentligt med färg – då vänder jag på den och låter den gå lika länge på andra sidan. Lägg löken i pajskalet, dutta i ett gäng oliver och smula över getosten. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar och häll äggstanningen i pajskalet. Strö över mandelspån och grädda i 25 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat.