Vi smakade fermenterade pommes för första gången i våras när vi var med en kompis på Brus i Köpenhamn. Ingen av oss hade egentligen några förväntningar alls, men efter att alla smakat var vi rörande överens om att det var THE bästa pommes vi någonsin ätit. Att de är fermenterade innebär att de läggs i salt vatten i några dagar, för att sedan dubbelfriteras precis innan man ska äta.

Vad de smakar? De är liksom sega och krispiga på samma gång, och så har de en otroligt fin saltsyrlig smak. De här måste provas, det är inget snack om saken. Sätt en sats i helgen så har ni ett lager fermenterade pommes klara lagom till nästa helg.

Fermenterade pommes (till ungefär 2-3 personer)

Rör ihop 2 msk salt med 8 dl vatten. Skiva potatis (mjölig och oskalad!) till lagom stora pommes och lägg i en stor glasburk. Häll på saltvattnet så att det täcker alla pommes och låt stå i kylen i fem dygn. Skölj av pommesen i ett durkslag och torka av tills de är så torra det går. Dubbelfritera i fritös (5 minuter i 160 grader, 1 minut i 190 grader – UNGEFÄR – håll koll tills de ser fina ut). Låt rinna av på papper.