Den här enkla mandelpotatissoppan åt vi som förrätt på nyår och den var fantastiskt fin i smaken. Jag tycker ju väldigt mycket om det där enkla utan allt för mycket krusiduller och den här soppan är precis så. Mandelpotatis är för övrigt en av mina favoritpotatisar och i soppa gör den sig perfekt. I originalreceptet toppas soppan även med ett pocherat ägg men vi skippade det eftersom det blev lite för matigt för oss.

Receptet kommer från Arla och Klas Lindberg som var Årets Kock 2012. De krossade potatischipsen på toppen var för övrigt geniala!

Skummig mandelpotatissoppa
4 portioner

200 g mandelpotatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
2 dl grönsaksbuljong
0,5 dl vispgrädde
salt, nymald svartpeppar
gräslök, rödlök
citronzest
krossade potatischips

Skala och skär potatis, lök och vitlök i bitar. Fräs i smör i en kastrull i några minuter och tillsätt sedan vin och buljong. Koka upp och låtkoka tills potatisen är mjuk. Tillsätt grädden och mixa soppan helt slät och skummig. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Häll soppan i tallrikar och toppa med fint hackad lök, citronzest och grovt krossade och salta potatischips.