Det finns vissa grejer som är dödsviktiga när man ska göra lasagne. TID, till exempel. Gör den kvällen innan och låt den gotta till sig över natten. Sist jag gjorde lasagne gick jag all in istället för att slarva ihop en som jag, erm, ofta gör annars. Ostsåsen fick lite extra omsorg (och extra muskotnöt), lasagneplattorna förkokades och tomatsåsen fick stå till sig länge, länge. Och gissa om den blev god! Två tummar upp.

Perfekt i matlådan dagen efter dessutom, som ni kan se på bilden. Finns ju faktiskt få saker som blir så goda i matlådan som lasagne.

Lasagne

4 portioner + minst lika många att frysa in

9 lasagneplattor – jag använder torkade

400 g sojafärs

2 stora lökar

3 vitlöksklyftor

2 burkar hela tomater

5 msk tomatpuré

salt, svartpeppar från kvarn

färsk basilika

Finhacka löken och vitlöken i rikligt med olivolja tills de har mjuknat. Tillsätt sojafärsen och rör runt. Blanda ner tomatpuré och hela tomater och låt koka in på svag värme tills såsen satt sig. Ju längre desto bättre, brukar jag tänka. Blanda ner färsk basilika när såsen är redo.

3 msk smör

3 msk vetemjöl

7 dl fet mjölk

2 dl riven ost, en smakrik variant

1 dl riven pecorino (eller parmesan)

salt nymald svartpeppar

en gnutta hel muskotnöt, riven

riven ost till toppen

Förkoka lasagneplattorna genom att doppa några plattor i taget i kokande vatten i ungefär 1 minut. Se till så de inte klibbar ihop. Smält smöret i en kastrull och blanda ner vetemjöl. Rör runt ordentligt och tillsätt mjölk. Koka upp och rör runt tills du har en slät sås. Dra av från värmen, blanda ner osten och smaka av med salt, nymald svartpeppar och nyriven muskotnöt (OBS viktigt).

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg lite av ostsåsen i botten av en ugnsform tills allt är täckt. Lägg på ett lager lasagneplattor, efter det sojafärssås och sedan ostsås igen. Upprepa tills plattorna är slut och se till att översta lagret är lasagneplattor toppade med ett lager ostsås. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 175 grader och grädda i 40 minuter till. Ta ut från ugnen och höj värmen till 225 grader. Strö över riven ost och ställ in i ugnen igen och grädda i ungefär 10 minuter till, tills osten fått lagom med färg. Låt lasagnen vila i MINST (alltså minst, minst minst) en kvart innan servering. Och ät med sallad.