Det här mina vänner, det är pajernas paj. Vi bjöd på den när vi hade födelsedagsfest för Clara och den gick hem hos samtliga. Pajdegen får übergod smak av mald, torkad svamp och att toppa med burrata… AH. Gick till och med hem hos Calle som annars tycker paj är något av det mest ospännande och tråkiga man kan äta. Bara det.

Receptet hittade jag hos Allt om Mat och några justeringar har jag gjort – de rekommenderar till exempel en burrata med tryffelsmak men jag föredrar helt klart den naturella varianten.

Parmesanpaj med ljummen svamp
4 portioner

20 g torkad svamp
125 g smör
180 g vetemjöl (3 dl-ish)
0,5 tsk salt
1 msk vatten
100 g parmesanost
4 ägg
2 dl mellangrädde
1,5 dl mjölk
salt, nymald svartpeppar
30 g pinjenötter
2 schalottenlökar
200 g blandad svamp
2 msk smör
salt, nymald svartpeppar
1 dl soltorkade tomater
30 g rucola
1 burrataboll

Mixa den torkade svampen smulig med en mixerstav i en hög skål. Lägg svampsmulet, smör, mjöl och salt i en matberedare och mixa tills du har en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm. Picka och låt vila i kylen i en halvtimme, minst. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet i 10-15 minuter.

Riv parmesanosten fint och strö ut i botten på pajformen. Vispa samman ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter tills smeten har stannat. Låt svalna något.

Rosta pinjenötter i en torr stekpanna och lägg sedan åt sidan i en skål. Skala och skiva löken och riv svampen i mindre bitar. Stek svampen i smör tills den fått fin färg, krydda med salt och peppar och tillsätt sedan löken och låt steka med i några minuter. Blanda ihop svampen med pinjenötterna och fördela över pajen tillsammans med rucolan, de soltorkade tomaterna och mozzarellan. Servera direkt.