Vi är med hela familjen i Idre och trettondagsafton har spenderats i skidbacken. Underbart! Efter middagen tog vi oss till en av de andra stugorna för en whisky sour, och nu har vi landat hemma och jag kommer antagligen somna om fem minuter pga jättetrött. Men först – baklängesmatsedel, såklart! Nyårsmat, gamla klassiker och nya bekantskaper kan sammafatta årets första vecka.

I måndags åt vi årets sista middag och vi slog till på Biff Rydberg, med klassisk oxfilé till de andra och smörstekta morötter till mig.

I tisdags firade vi in det nya året med femrätters. Fermenterade pommes med bearnaisesås, skummad mandelpotatissoppa med gräslök på toppen, messmörsglaserade svartrötter med grönkålskrisp och till varmrätt blev det klassikern Cacio e Pepe. Till efterrätt åt vi pommes frites (pankopanerade och friterade äpplestavar) med kardemummasorbet.

I onsdags gjorde vi favorit i repris och åt Cacio e Pepe eftersom vi hade med oss färsk pasta hem som vi gjorde på nyårsafton.

I torsdags gjorde vi blomkålsstuvning.

I fredags gjorde vi tacos som vi fyllde med vegofärs, babyspenat, riven cheddar, salsa och gräddfil.

I lördags åt vi zucchinibiffar med soltorkade tomater med ugnsrostad mandelpotatis toppad med rödlök och tomater, och tzatziki.

Idag är det söndag och vi har ätit en belugachili som jag hade förberett och tagit med upp. Chilin åt vi i vetetortillas med snabbsyrad rödlök, gräddfil, riven cheddarost och lime.