2019 har jag stundvis känt mig som en cirkel i en värld av fyrkanter, men i matväg har året varit minst sagt… spännande. Ikväll firar vi nyår på landet tillsammans med vänner, och innan jag ska sätta igång med allt som ska förberedas inför kvällen kör vi en traditionsenlig lista tycker jag. Gott nytt år, vänner! Vi hörs 2020.

Gott nytt år, Charlotta! Har du några guldkorn från 2019?

Gott nytt år! Det har varit ett bra år. För det mesta. Vi tog till vara på vintern och åkte till Idre två gånger för att åka skidor. Vi hälsade på Alex och Adam i USA. Vi hade ett långt sommarlov tillsammans. Och hösten var lugn och skön! För att inte tala om december – vi har vägrat all form av julstress och har mest chillat, tittat på julfilmer (Mupparnas Julsaga säger jag bara!) och smakat på ölen i vår julkalender.

Jaja, men i matväg då?

Den största grejen i matväg är nog att vi lärt oss att göra napolitansk pizza. Eller allt bröd jag bakat. Och all ost vi ätit!
Årets drink, vilken är det?
Det får nog bli micheladan, tror jag. Och GT på riktigt fin gin. Och SURÖL. Hjälp, vad vi har druckit suröl det senaste året.

Har du upptäckt någon ny smak det här året?

Kanske inte direkt någon smak, men vi har klivit utanför vår oliv-comfort zone och har numera Lucques på förstaplatsen. Och fermenterade pommes, DET var en fin upptäckt!

Hur gick det med eventuella nyårslöften?

Mer än toppen skulle jag säga eftersom ett av mina löften var att äta mer ost. Det har vi gjort. Med råge. Favoriter under året? Oj, det finns ju så många men några återkommande favoriter är helt klart Pecorino di Farindola, Tomme de Cabrioulet, VGG och den där mögliga getosten från någonstans utanför Paris som jag aldrig lär mig namnet på. Och Tonneau d’Alpage! Herregud, hur kunde jag glömma den?

Till nästa år då? Några nya planer i matväg?

Egentligen inte, men jag kan slänga in en bubblare – att använda glassmaskinen lite mer.

Vad ska ni äta ikväll?

I eftermiddag börjar vi med en Dry Martini, och tidig kväll dricker vi bubbel (en Amazone de Palmer) och äter ost. Första rätten blir en skummad mandelpotatissoppa med gräslök på toppen, andra rätten blir fermenterade pommes med bearnaisesås. Den tredje rätten blir messmörsglaserade svartrötter med grönkålskrisp och den fjärde rätten blir en klassiker – Cacio e Pepe! Till efterrätt äter vi pommes frites (bokstavligt talat – pankopanerade och friterade äpplestavar) med kardemummasorbet. Yum! Längtar redan.